Quantcast
Channel: Annika Dahlqvists LCHF-blogg
Viewing all 114 articles
Browse latest View live

Högre kolesterol och lägre mortalitet

$
0
0

Zoeharcombe.com.

Zoë har tittat på en studie där man har undersökt sambanden mellan kolesterolvärden, särskilt LDL (det så kallade ‘onda kolesterolet’), och hjärtdöd och död av alla orsaker.
Man fann att de med lägre LDL dog mera i hjärtsjukdom och av alla orsaker än de med högre LDL.

Detta stämmer med andra genomgångar av bl a Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg.

Genomgången har förbigåtts med tystnad av media och etablissemanget.

Om du vill läsa mer utförligt om detta och andra ämnen av Zoë så får du prenumerera på hennes informationsrika nyhetsbrev och meddelanden.

References
Ref 1: Yousufuddin M, Takahashi PY, Major B, et al. Association between hyperlipidemia and mortality after incident acute myocardial infarction or acute decompensated heart failure: a propensity score matched cohort study and a meta-analysis. BMJ Open 2019.
Ref 2: The numbers in brackets following a hazard ratio (HR) are the 95% confident interval. Don’t worry about these. The key thing that the confidence interval tells us is whether or not this result could have happened by chance or if it is statistically significant. If the confidence interval does NOT include the number 1.0, it is statistically significant. The range 0.72 to 0.8 does NOT include the number 1.0, and thus it is statistically significant.

 


Nya riktlinjer för diabetesbehandling

$
0
0

I Läkartidningen.
Det är Peter Nilsson och Åke Sjöholm som skriver.  Generellt gäller att läkemedelsbehandlingen ska ökas. Kolesterolsänkning betonas, liksom blodtryckssänkning. De medel som framhävs för diabetesbehandling är SGLT-2-hämmare (ökar utsöndringen av glukos i urinen) och  GLP-1-analoger .  SGLT-2-hämmarna ökar alltså sockerutsöndringen i urinen, och man undrar hur långt man skulle kunna komma i blodsockersänkning med att undvika intag av kolhydrater i kosten i stället eller åtminstone som tilläggsbehandling.  Om detta nämns ingenting i artikeln. Biverkningar av SGLT-2-hämmarna är tex ökad infektionsrisk (i urinen?), ökad risk för amputation, och ökad risk för normoglykemisk ketoacidos. För GLP-1-receptoragonisterna är det ökad risk för illamående och kräkningar, samt ökad risk för retinopati. Man nämner att det är viktigt med blodsockerkontroll, men uppger endast läkemedel som  medel för detta.
Man skriver att det är kontrovers angående viktnedgång. Studier har inte visat att viktnedgång i sig har ökat överlevnaden, varför man rekommenderar viktstabilitet i första hand.
Man nämner även att det är kontrovers angående fettrik eller fettfattig kost, men utvecklar inte detta vidare.

Min kommentar: Det är jobbigt, och farligt, att vara typ 2-diabetiker. Jag föreslår därför att diabetiker, prediabetiker och de som inte vill bli ens det, iakttar en strikt LCHF-kost för att förebygga utvecklande av sjukdom.

Läs dessutom en bra kommentar av Uffe Ravnskov under den länkade artikeln i Läkartidningen.

 

 

Patienter med högt LDL dog mindre efter hjärtinfarkt och hjärtsvikt

Personer med familjär hyperkolesterolemi bör (troligen) äta LCHF för att minska risken för hjärtsjukdom

$
0
0

BMJ: Dietary Recommendations for FH...

En samling av framstående (lågkolhydratmedvetna) forskare har gjort en litteraturgenomgång angående kostrekommendationer för personer med Familjär Hyperkolesterolemi, FH. De har funnit att det gemensamma för dessa mest hjärtriskutsatta inte är högt kolesterolvärde, utan det metabola syndromet. Många erfarenheter och vetenskapliga studier visar att den bästa kosten för personer mad metabola syndromet är LCHF.

Forskarna rekommenderar att det ska genomföras jämförande studier beträffande lågfett-lågkolesterol-kost och LCD (lågkolhydratkost) för FH-personer för att se vilken som har det bästa utfallet beträffande hjärtsjukdom.

 

Statiner hjälper inte mot hjärtinfarkt

$
0
0

Robert DuBroff, Aseem Malhotra och Michel de Lorgeril har gjort en systematisk översikt över de RCT (randomiserade kontrollerade studier) av effekter på sjuklighet och död av kolesterolsänkande farmaka. De har inte funnit någon konsekvent förbättring av prognosen för patienterna. 50 – 75% av studierna visade ingen fördel av preparaten. Och ingen korrelation mellan graden av kolesterolsänkning och prognosen.
Då ska man även betänka att de flesta studier är bekostade och arrangerade av läkemedelsföretag. Det finns mångmiljardvinster i att förskriva dessa preparat till en stor andel av jordens befolkning.

Dailymail.co.uk Har skrivit en artikel om översikten.
Många professorer är kritiska till artikeln, men de är ju helt inkörda på att behandla med kolesterolsänkare, och har förstås svårt att omvärdera det.

Lars Bern skriver om bedräglig statinforskning.

 

Lågt LDL-kolesterol korrelerar med sämre utfall i Covid-19

$
0
0

Cholesterol: A new game player...

Det brukar ju alltid (från etablissemanget) heta att lågt LDL (det ‘onda’ kolesterolet) är nyttigt för hjärtats kärl, och vi övertalas av läkarna att medicinera ner våra LDL  med statinpreparat.
I den här artikeln visas att Covid-patienter med lågt LDL får ett sämre utfall i sin sjukdom än de med högre LDL. Statiner bör därför vara kontraindicerade (olämpliga) för personer som riskerar att insjukna i Covid-19. Det gäller förstås alla människor.

 

Lägre kolesterol och fleromättade fetter gav ökad hjärtdödlighet

$
0
0

BMJ 2016 .

Rädslan för mättade fetter och tron att högre kolesterol är farligt, hänger envist kvar, även på professors- och Livsmedelsverksnivå, trots att flera studier har visat motsatsen. Här en utvärdering från 2016: Omvärdering av den traditionella diet-hjärthypotesen…

Tidigare studier har visat att ersättning av mättat fett med fleromättade omega-6-fetter har sänkt kolesterolvärdet. Man utgick då ifrån att detta skulle minska på hjärtinfarkter och hjärtdödlighet.
Denna undersökning av den långsiktiga hjärthälsan efter övergång till fleromättat fett, visade att resultatet blev tvärtom. Ju  lägre kolesterol desto högre hjärtdödlighet.

 

Zoë Harcomb: Riskfaktorer för kvinnors hjärtan

$
0
0

Zoë Harcombes veckomeddelande: Riskfaktorer för kvinnors hjärtan. En studie publicerad i JAMA Cardiology jan -21.

Diabetes och metabola syndromet var den överlägset största riskfaktorn. Kolesterolvärde  var obetydligt i jämförelse med  blodsockervärde.
Ändå fokuserar skolmedicinen mest på kolesterolet. Blodfettsänkande läkemedel är troligen mer lönsamt för farmakaindustrin att fokusera på.

Den mest effektiva behandlingen mot metabola sjukdomar är kostbehandling med kolhydratbegränsning. Detta har etablissemanget väldigt svårt för att erkänna.

Prenumerera på Zoës veckobrev!

 


Högre kolesterol – associerat med längre och friskare liv

$
0
0

Zoë Harcombe berättar i veckans nyhetsbrev att hon för andra gången sen 2010 har gått igenom alla epidemiologiska studier på hälsa och kolesterolvärden, och funnit att alla associationer visar att längre och friskare liv är associerade med högre kolesterol, även med det så kallade ‘onda’ LDL-kolesterolet.
Hon betonar att association inte bevisar orsakssamband, men det bevisar att motsatsen inte föreligger.

Uffe Ravnskov, Zoë H med flera har skrivit en artikel om samma sak.
Och högt LDL orsakar inte hjärtkärlsjukdom.

 

Historien om utvecklingen av kolesterolhypotesen

$
0
0

Veckans upplaga av Zoë Harcombs artiklar.

Ancel Keys var under 50-talet och framåt upptagen med att konstruera kolesterolhypotesen. Den har muterats många gånger och har utmynnat i total förvirring.
Kolesterol är en nödvändig och nyttig molekyl, och det finns självklart ingen anledning till att sänka halten av den i blodet.

 

Mättat mejerifett höjer inte kolesterolet och ökar inte risken för hjärtsjukdom

Lågkolhydratkost förbättrar den kardiometaboliska profilen

$
0
0

Artikel i Eurekalert.org.

Etablissemangets “experter” har i flera decennier varnat för lågkolhydratkostens negativa effekter på hjärtkärlhälsan.

Den här genomgången visar att deras varningar saknar grund. Motsatsen är mera sannolik.

Ytterligare en artikel, i Nutrients: “Mot bättre kostriktlinjer …

 

1% riskminskning av statiner vid högt LDL-kolesterol

$
0
0

Statinkramarna anför ofta att riskminskningen för hjärtinfarkt, stroke och död är tex 30%. Då kan det handla om en relativ riskminskning. Den absoluta riskminskningen kan vara från 2% till 1%.
Patienten borde få veta att det är bara 1% riskminskning som föranleder medicinering varje dag resten av livet, med alla statinernas vanliga biverkningar i form av tex muskelsvaghet och muskelsmärta.
Men läkarna motiverar medicineringen med hög procent relativ riskminskning.

Maryanne Demasi, australisk vetenskapsjournalist, har skrivit om detta . (Om du inte har automatöversättning av engelsk text kan du högerklicka i texten för att få det).

 

Statiner, LDL-kolesterol och hjärtkärlsjukdom

$
0
0

Veckans Zoë-artikel handlar om statiner, LDL-kolesterol och hjärtkärlsjukdom.
Zoë har läst en genomgång  av statineffekten i förhållande till total dödlighet, hjärtinfarkt och stroke. Det är en genomgång av Paula Byrne, Maryanne Demasi m flera.

Alla studier i ämnet är företagsarrangerade och -bekostade, alla går ut med relativa riskminskningar. De absoluta riskminskningarna är i stort sett försumbara, upp till 2,2%, medan de absoluta riskerna för besvärande biverkningar är stora, 10%. Sambandet mellan LDL-kolesterol-värdesminskning och riskminskning var obefintligt.
Om patienten presenteras dessa siffror är det troligen inte alls lika många som vill ta statin resten av livet.
Minns att alla analyserade studier var företagsbekostade, vilket kan betyda att om de gjordes av oberoende forskare skulle de låga vinstsiffrorna kunna försvinna eller vändas till minus.

Högerklicka på texten om du vill ha Google-översättning. Om du vill läsa hela Zoës artikel får du anmäla dig som prenumerant på hennes sida.

Den refererade artikeln

 

Multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes2.

$
0
0

På allmänläkarnas diskussionsforum Ordbyte pågår just nu en debatt om multifarmaci vs livsstilsåtgärder vid diabetes 2. Uffe Ravnskov har tex skrivit ett inlägg där:

Anders – Som jag berättat tidigare har vi publicerat flera systematiska översiktsartiklar och meta-analyser. Här kommer de viktigaste:
 
Lack of an association or an inverse association between low-densitylipoprotein cholesterol and mortality in the elderly: a systematic review <https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/6/e010401.full.pdf>
I denna studie har vi identifierat 19 studier, där författarna hade följt drygt 60,000 människor under många år sedan de analyserat deras LDL-C. Det visade sig att i de flesta studier var det dom som hade högst LDL-C som levde längst; inget studie fann det motsatte. Vår artikel har idag enligt Google Scholar citerats i 294 vetenskapliga artiklar.Sedan dess har det publicerats många liknande studier med samma struktur där författarna hänvisade till vår studie. Vi utförde därför en ny systematisk sökning och fann 19 nya studier omfattande 6 miljoner patienter och friska människor och med ett liknande resultat:
The LDL Paradox: Higher LDL-Cholesterol is Associated with Greater Longevity <https://www.researchgate.net/publication/347488140_The_LDL_Paradox_Higher_LDL-Cholesterol_is_Associated_with_Greater_Longevity_of_Creative_Commons_Attribution_40_International_License>
 
Vår viktigaste översiktsartikel är nog denna:
LDL-C does not cause cardiovascular disease: a comprehensive review of the current literature <https://www.tandfonline.com/action/showMostReadArticles?journalCode=ierj20>
Den publicerades i Exp.Rev.Clin.Pharmacol. som startade för 15 år sedan. På sidan jag refererat till finns det en lista över de mest lästa av deras artiklar. Som du kan se har vår artikel blivit nerladdad av nästan en kvart million läsare, medan nummer två på listan har laddats ner av 20,000 läsare.
 
Att industrin fuskar är ett faktum. Det kan du läsa om i en artikel som jag publicerat tillsammans med en amerikansk kollega:
How statistical deception created the appearance that statins are safe and effective in primary and secondary prevention of cardiovascular disease <https://cardiacos.net/wp-content/uploads/ArticulosMedicos/20180920/2015-How-statistical-deception-created-the-appearance-that-statins-are-safe-an-deffective-in-primary-and-secondary-prevention-of-cardiovascular-disease.pdf>
Uffe”

Därefter följer en lång debatt angående detta. Mycket går ut på huruvida man ska lita på farmakaföretagens studier.

 


Bok: ”Frisk utan statiner” av Aseem Malhotra

$
0
0

Frisk utan statiner”, av Aseem Malhotra, Kardiolog i Storbrittannien.
Jag tycker att boken är väldigt bra. Aseem förklarar sambandet mellan livsstil beträffande kost, motion och avslappning – och hälsa. Han berättar hur kolesterolvärdet spelar liten roll. Kolesterol  är livsnödvändigt och kroppen producerar det kolesterol den behöver. Statiner kan ge en positiv effekt för de som har tidigare hjärtsjukdom, inte pga kolesterolnivån, utan sannolikt via någon antiinflammatorisk effekt, men den effekten är bara en bråkdel av  effekten av livsstilsförändringar. De utan tidigare hjärtsjukdom har ingen alls nytta av statiner…
Personer med ärftligt förhöjt kolesterolvärde, Familjär hyperkolesterolemi, FH, har mångdubbelt större nytta av livsstilsförändringar, än av att ta statiner.

Köp boken, gärna flera exemplar, och ge till läkare och andra som tror att kolesterolvärdet är viktigt för hjärthälsan, och att statiner är viktiga att äta.

 

Statinbehandling är inte motiverad för en person på lågkolhydratkost med förhöjt LDL

$
0
0

Statinbehandling är inte motiverad för en person på lågkolhydratdiet med förhöjt LDL. Av David Diamond m fl. (Högerklicka för automatöversättning om så önskas)

”Sammanfattning: Omfattande forskning har visat effektiviteten hos lågkolhydratkost (LCD) för att förbättra de mest robusta hjärt-kärl-riskfaktorerna (CVD), såsom hyperglykemi, högt blodtryck, och aterogen dyslipidemi. Vår genomgång av litteraturen indikerar att statinbehandling för både primär och sekundär prevention av hjärtkärlsjukdom inte är motiverad för individer på en lågkolhydratkost, med förhöjt LDL, som har uppnått ett lågt triglycerid/HDL-förhållande.”

 

Rött kött och hjärtsjukdom – inget vetenskapligt underlag för orsakssamband

$
0
0

Nina Teicholz. i Unsettled science.

Nina har analyserat en ny studie från Tufts University, om hjärteffekter av rött kött.
Tidigare skyllde man anklagelserna om hjärtskadlighet på kolesterol och mättat fett. men senare studier har visat att innehåll av dessa inte framkallar hjärtskadlighet. Nu skyller man på ett ämne: TMAO, som uppges orsaka skada på hjärtat. En bekymrande faktor är att fisk innehåller mångdubbel mängd av TMAO, och likaså många grönsaker.
De rapporterade sambanden är mycket svaga, som högst 1,22, och enligt reglerna bör de vara minst 2 för att misstänkas riktiga samband..
Andra orsaker till eventuella samband mellan kött och hjärtsjukdom är att de flesta människor inte äter isolerat rött kött, utan ofta i kombination med socker, stärkelse, fritering i veg oljor,, olika industrikemikalier etc.

Forskarna till studien har omfattande samarbeten med matindustriföretag, som har mycket att vinna på svartmålning av kött.

 

Vilseledande om fett – Kritisk granskning av kostråd från experter

En artikel om mättat fett, av Nina Teicholz

Viewing all 114 articles
Browse latest View live